… εδώ και κάποιους μήνες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρισκόμαστε στο πλευρό των μεταναστών χωρίς έγγραφα, με προγράμματα παροχής ιατρικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πάτρα και τη Μυτιλήνη. Τα προγράμματα αυτά ξεκίνησαν ύστερα από μία διερευνητική αποστολή που πραγματοποιήσαμε τον Φεβρουάριο του 2008 στην Πάτρα, την Ηγουμενίτσα, τα νησιά της Σάμου, της Λέσβου και της Χίου και την περιοχή του Έβρου.

… στην Πάτρα έχουμε ξεκινήσει από τις 13 Μαΐου 2008 τη λειτουργία ενός ιατρείου μέσα στον καταυλισμό των μεταναστών δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Εκεί παρέχουμε υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους μετανάστες που μένουν στον καταυλισμό, ενώ ένας τεχνικός της ομάδας παρέχει συστηματική υποστήριξη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

… στη Μυτιλήνη εργαζόμασταν μέσα στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής από τις 2 Ιουνίου του 2008. Η ομάδα μας προσπάθησε να βοηθήσει τους μετανάστες που κρατούνται εκεί, παρέχοντάς τους ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη και βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής μέσα στους χώρους κράτησης. Ωστόσο στα τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίσαμε να τερματίσουμε την παρέμβασή μας στο κέντρο κράτησης της Παγανής, καθώς τα εμπόδια που αντιμετώπισε η ομάδα μας σε καθημερινή βάση από τις τοπικές αρχές ήταν τόσο μεγάλα που δεν επέτρεπαν την παροχή αποτελεσματικής και ουσιαστικής υποστήριξης.

… η καθημερινή πραγματικότητα που ζήσαμε μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μυτιλήνη και που συνεχίζουμε να βιώνουμε στον καταυλισμό της Πάτρας δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους. Τα πράγματα είναι δύσκολα, πολύ δύσκολα για αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους. Ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε μέρη που δεν μπορεί να τα φανταστεί ανθρώπινος νους. Και η αντιμετώπιση των τοπικών αρχών είναι αρκετές φορές απάνθρωπη και ανεπαρκής.

… όλους αυτούς τους μήνες που εκπονούμε τα προγράμματα για τους μετανάστες έχουμε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Έχουμε προσφέρει ιατρική βοήθεια σε περισσότερους από 5.000 μετανάστες (1.700 στη Μυτιλήνη και πάνω από 3.400 στην Πάτρα), έχουμε σταθεί στο πλευρό αρκετών ανθρώπων προσπαθώντας να απαλύνουμε τον πόνο τους. Έχουμε προσπαθήσει επίσης να βελτιώσουμε τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης στους χώρους που διαμένουν.

… ωστόσο δε θέλουμε να μείνουμε μόνο στους αριθμούς και τις πράξεις. Θέλουμε να δώσουμε πρόσωπο και υπόσταση στις ιστορίες αυτών των ανθρώπων, να τους βγάλουμε από την αφάνεια και να τους δώσουμε φωνή. Θέλουμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε μία χώρα που επιλέγει να τους θεωρεί «αόρατους» και να κλείνει επιδεικτικά τα μάτια στο πρόβλημα της μετανάστευσης. Θέλουμε επίσης να μιλήσουμε και για τις δικές μας εμπειρίες στο πλευρό τους, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην προσπάθειά μας να τους συμπαρασταθούμε.

… για αυτό το λόγο φτιάξαμε αυτό το blog. Για να αποκτήσουν πρόσωπο και φωνή, όλοι αυτοί που περνούν σαν αόρατοι από δίπλα μας.

 • Εκτός από τα προγράμματα στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκπονούμε προγράμματα παροχής ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε μετανάστες χωρίς έγγραφα στην Ιταλία, τη Μάλτα, το Μαρόκο και την Υεμένη.
 • Από το 1996 ως το 2004 το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε δωρεάν ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μέσα από τη λειτουργία δύο Πολυϊατρείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Advertisements

1 Response to “γιατι φτιάξαμε αυτό το blog…”


 1. Νοέμβριος 29, 2008 στο 9:59 πμ

  θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για τη δημιουργία αυτού του blog, με το οποίο δίνετε φωνή και πρόσωπο σε συναθρώπους μας μετανάστες χωρίς έγγραφα, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες.

  Η άποψη ότι ‘οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα’, αποτυπώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής. Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπιση μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο, ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά. Αυτή είναι και οφείλει να είναι η βασική μας φιλοσοφία, που μπορεί μεν να μην λύνει αυτόματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας από τη μετανάστευση ή από την προσφυγιά, αλλά αποτελεί όμως, βασική πυξίδα που μπορεί να μας δώσει το πλαίσιο, να μας δώσει την οπτική γωνία μέσα από την οποία θα αντιμετωπίσουμε, θα λύσουμε καλύτερα αυτά τα προβλήματα.

  Το blog ‘Χωρίς Σύνορα’ φέρνει στη δημοσιότητα μια πραγματικότητα μπροστά στη οποία δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας. Το παρακολουθούμε από τη πρώτη μέρα λειτουργίας του και αναδημοσιεύουμε τα posts γιατί πιστεύουμε ότι έχουν πολλά να πουν. Είναι μια ακόμα ιδιαίτερα αξιέπαινη προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, όπως και η διαδικτυακή πύλη Abana για τα παιδιά της Μαύρης Αφρικής με HIV/Aids (www.msf.gr/abana/).

  Σημειώνουμε ότι μέσα από το προσωπικό κόμβο του Γιώργου Παπανδρέου επιδιώκουμε να στηρίξουμε τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με σειρά δικών μας παρουσιάσεων και αναφορών (και από το κόμβο http://www.msf.gr) και θα συνεχίσουμε με στόχο την ευρύτερη δυνατή διάχυση και ενημέρωση για τις δράσεις σας. Οι αναφορές μας συνοδεύονται και με συγκλονιστικές φωτογραφίες που αντλούμε από το photostream των ΓΧΣ στο Flickr (www.flickr.com/photos/msfgreece/).

  Φιλικά, από το προσωπικό κόμβο του Γιώργου Παπανδρέου – http://www.papandreou.gr


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements
Ιουνίου 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Σεπτ.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Αρέσει σε %d bloggers: